Nyrenoverede tage kan undergrave boligens økonomi

Mette Guldager, Journalist Politikken 16/02/2013

Boligejere skal passe på med at vælge den billigste løsning, når de skal have nyt tag på huset. For sætter håndværkeren det forkerte materiale op under teglstenene, skal taget allerede skiftes igen om få år. Det koster dyrt, både når taget skal skiftes eller huset skal sælges. Sådan lyder advarslerne fra Statens Byggeforskningsinstitut, brancheforeningen Forsikring og Pension og rådgivningsfirmaet Bolius.dk.

»Det er et kæmpe spild af ressourcer og dyrt for boligejerne, når et nyt
undertag skal skiftes igen efter bare 15, 20 eller 30 år og et nyt overtag
derfor også skal omlægges«, siger civilingeniør og forskningschef fra Statens Byggeforskningsinstitut Niels-Jørgen Aagaard.

Langt de fleste tage består af et over- og et undertag, og hvis det sidste kun holder i 15 år, skal hele taget skiftes igen. En operation, der let koster 300.000 kroner.

Almindelige vingetegl har en middellevetid på 70 år, mens de kortest holdbare banevarer, man bruger til undertage, har en middellevetid på 15 år under et åbent tegltag. Det viser en rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut sidste år.

Almindeligt forfald

Men der er ingen krav til, at håndværkerne vælger mere holdbare materialer – og forbrugerne går oftest efter det billigste tilbud uden at spørge til hele tagets levetid. Derfor frygter man i byggebranchen, at tagenes holdbarhed bliver for kort.

»Det er ikke økonomisk eller byggeteknisk smart, at man skal have stillads op og lave det hele forfra efter en kort årrække. Hverken for samfundet eller den enkelte husejer«, siger Niels-Jørgen Aagaard. At få lagt nyt tag er ikke altid smertefrit, viser klagesagerne i Byggeriets Ankenævn og Håndværkets
Ankenævn, hvor mellem hver tredje og hver fjerde klage handler om fejl og mangler ved tage.

Et tag, der forældes på 15 år, vil man dog ikke kunne kalde en mangel, det er bare almindeligt forfald.

Går efter det billige materiale

Ingen ved, præcis hvor mange tage der er udstyret med banevarer, men de findes på godt syv ud af ti huse, vurderer rådgivningschef hos boligejernes videnscenter Bolius, Per Grunert

Mange undertage har kun en levetid på 15 år. Nu skal tagets levetid stå i husets tilstandsrapport, når det skal sælges. Den regel trådte i kraft i maj 2012. – Foto: Finn Frandsen (arkiv)

»Vi anbefaler, at man lægger et fast undertag under åbne tegl. Men langt de fleste vælger den billigere løsning, som også er lettere at lægge op. Ofte tænker folk slet ikke over det. De vælger bare det billigste tilbud fra tømreren«, siger Per Grunert. Han understreger, at banevarerne fungerer fint, hvis de bruges under de rette tage. Men den bevidsthed er det ikke alle håndværkere og boligejere, der har, mener kollegaen Ole Vedsted-Jakobsen.

»Tømreren går ofte efter det billigste materiale, men det ved forbrugerne jo ikke«, siger Ole Vedsted-Jakobsen.

Bolius råder boligejere til at spørge til hele tagets levetid, når de får tilbud på tagentrepriser fra forskellige håndværkere.

Både forbrugerne selv og håndværkerne kan søge efter det rette undertag hos Duko, Dansk Undertags-klassificeringsordning, som blev oprettet efter en masse skader på nybyggede huse med dårlige undertage.

Bekymrede forsikringsselskaber

Hos Forsikring og Pension har bekymringen over, at flere tage kun holder kort tid, fået forsikringsselskaberne til at foreslå, at tagets levetid skal stå i tilstandsrapporten, når et hus sælges – en regel, som trådte i kraft i maj 2012.

Det skal skåne nye huskøbere for dyre overraskelser, for undertagene er umulige at se, når det øverste af taget er lagt.

Skjulte fejl og mangler, som den byggesagkyndige ikke kan se, bliver dækket af en ejerskifteforsikring. »Nu får forbrugeren både oplyst levetiden på den øverste del af taget og på undertaget, så de ved, om de køber et hus, hvor taget snart skal skiftes«, siger Tine Aabye.

Men for sælgeren af huset kan det blive en bet, hvis undertaget viser sig at have ganske kort tid tilbage. Det vil nemlig afspejle sig i prisen.

»Køberne har mere og mere fokus på tagene, og det er klart, at det indgår i forhandlingen, hvis et hus snart skal have nyt tag. Ikke hvis det ligger tyve år frem i tiden, men hvis det er om fem eller ti år«, siger næstformand i Danmarks Ejendomsmæglerforening og mægler i Haderslev Torben Strøm.